Nepečený tvarohový dort z BeBe s lesním ovocem

Máme rádi dortíky se želatinou a tenhle svěží smetanovo-tvarohový dort s lesním ovocem, mírnou příchutí citronu a základem z kakaových BeBe sušenek jsme si zamilovali a rádi se o tento recept podělíme.

Nepečený tvarohovo-smetanový dort s lesním ovocem a BeBe sušenkami

Dort je náročnější na přípravu, ideálně potřebujete čerstvé nebo zmrzlé ovoce, protože ho na závěr budete přelívat želé. K přípravě želé potřebujete hrnec a plotnu a dort je ideální nechat v průběhu přípravy 2-3x nechat zchladit, než ho můžete podávat. 

Druh: dort
Původ: neznámý
Čas na přípravu: 5 minutes
Doba kuchtění: 20 minutes
Celkový čas: 1 day
Porcí: 10 lidí

Ingredience:

  • 200 g lesní ovoce (čerstvé nebo zmrzlé, může být i více)
  • 300 g cukr moučka (pro kroky č. 3 a 4)
  • 500 g tvaroh
  • 400 ml smetana na šlehání
  • 2 ks ztužovače šlehačky (podle typu a množství šlehačky)
  • 1 ks potravinářské želé plátky (do smetanovo-tvarohové směsi)
  • 1 ks cukrárenské jahodové želé (používáme extra silné na 0,5l vody)
  • 1/2 ks citron (citronová šťáva)
  • 100 g máslo
  • 300 g kakaové BeBe sušenky (dá se použít rodinné balení)

Instrukce:

  1. Připravíme si základ dortu. Rozdrtíme nebo rozmixujeme cca 300 g BeBe sušenek a do vzniklé drti přidáme 100 g rozpuštěného másla. Směs pořádně prohněteme. Nasypeme ji do připravené formy a pořádně namačkáme po dně. Dáme zchladit do lednice. Nebo ještě lépe - na příštích pár minut do mrazáku.

  2. Plátkové želé rozpustíme a připravíme podle návodu na přípravu želé (necháme nabobtnat/rozpustit v několika lžicích vody nebo ovocné šťávy a povaříme). Necháme odstát. 

  3. Vyšleháme šlehačku se ztužovači do husté pěny. Ve větší míse si zatím rozšleháme tvaroh, 200 g cukru moučka a šťávu z cca poloviny citronu. Potom přidáme vyšlehanou šlehačku, želé (z kroku č. 2) a znovu smícháme a vyšleháme do jemné směsi. (Cukrem dochuťte jak uznáte za vhodné, ale pamatujte, na vrchu ještě bude sladké jahodové želé.) Směs nalijte do formy na sušenkový základ a uhlaďte. Dejte ztuhnout do lednice.

  4. Podle návodu na přípravu jahodového cukrárenského želé si připravíme cca 1/2 litru želatinové směsi s cca 100 g cukru. Želé necháme zchladnout, ale zase ne tolik, aby úplně ztuhlo. Mezitím ozdobíme dort směsí čerstvého (nebo zmrzlého) lesního ovoce. Želatinu opatrně (zlehka) nalijeme na vrchní vrstvu dortu a dáme na několik hodin zchladit do lednice.

Poznámky:

Dort je výtečný již po několika hodinách. Druhý den je však ještě lepší, protože změkne i spodní vrstva z BeBe sušenek a másla a stane se tak vláčným. Použití kompotovaného ovoce není úplně ideální, protože se po zalití želé stává ještě měkčím a než dort v lednici ztuhne, šťávy z ovoce projdou tvarohem a dort se při krájení může rozpadat.

Scan the QR Code
Do nepečených dortů jsme se pustili a baví nás to. Potřebujete motivaci, nápovědu nebo se jen pobavit? Tak sledujte naše videa, blog, recepty… Nezapomeňte sdílet! 🙂