Nepečená kávovo-kokosová roláda z vlašských ořechů

Esíčková roláda s příchutí kokosu a kávy je hotová za 15 minut, ale vychutnávat byste si ji měli s přáteli o mnoho déle… Je jen na vás, jak velkou roládu si vyrobíte, ale jako minizákusek je prostě dokonalá. A ano, tuhle roládu máme v našem logu 🙂 Logotyp vyráběl tatínek a ten, přestože rolády příliš nemusí, tuhle si zamiloval.

Nepečená kávovo-kokosová roláda z vlašských ořechů

Druh: roláda
Původ: neznámý
Čas na přípravu: 10 minutes
Doba kuchtění: 15 minutes
Celkový čas: 2 hours
Porcí: 10 lidí

Ingredience:

Světlý krém

  • 150 g máslo
  • 150 g cukr moučka
  • 1-2 lžíce rum - Tuzemák (můžete si přidat i více nebo zcela vynechat a nahradit ho třeba vaječným koňakem nebo i griotkou)

Tmavá část rolády

  • 440 g Opavia Zlaté Esíčka sušenky se skořicí a kakaem (2 krabičky)
  • 100 g cukr moučka
  • 20 g vanilínový cukr (1 sáček)
  • 50 g vlašské ořechy (mleté)
  • 100 g Holandské kakao
  • 2 dcl silné uvařené kávy (množství přidat podle vláčnosti těsta)
  • 20 g strouhaný kokos

Instrukce:

  1. Uvařte si 2-3 dcl silné kávy a nechte vychladnout.

  2. Připravíme si světlý krém do rolády. Rozšleháme máslo, cukr a přidáme dle chuti několik lžic rumu. Dle vlastní fantazie můžete přidat třeba jemně nasekané kandované ovoce, rozinky nebo banány. Nedávejte jej do lednice ztuhnout, špatně se pak roztírá.

  3. Rozdrtíme Esíčka (třeba v igelitovém sáčku za použití válečku nebo je rozmixujeme v mixéru) na jemnou drť (velikostně odpovídající cukru krystal). Do mísy k nim přidáme ingredience pro část "Tmavá část rolády" (cukry, mleté vlašské ořechy, kakao). Ručně promícháme a při hnětení postupně přilíváme kávu. Směs nesmí být řídká, příliš by se lepila, ale nesmí být suchá, zase by se moc trhala.

  4. Tmavé těsto si rozdělíme na 2-3 části a postupně z každé z nich uděláme roládu. Na silikonovém válu na těsto (nebo potravinářské fólii, pečícím papíru či alobalu) rozválíme těsto na co nejvíce hranaté pláty tloušťky cca 0,5 cm. Pod těsto i na něj si přisypeme kokos, těsto se pak tolik nelepí ani na vál, ani na váleček. Buďte trpěliví, těsto se rádo trhá.

  5. Pláty s těstem potřeme světlým krémem. Na okraji nejdál od sebe si nechte asi centimetr široký pruh bez krému - později dobře uzavře celou roládu. Opatrně od předu zarolujeme. Díky silikonovému válu pod těstem se bude roláda balit lépe, aniž by se těsto trhalo.

  6. Roládu můžeme vyválet v kokosu nebo v nasekaných oříšcích. Pak ji umístíme do ledničky a necháme několik hodit chladit. Po ztuhnutí krájíme na plátky.

Poznámky:

Pokud máte někde nějaké polámané sušenky nebo zbytky čehokoliv jiného, můžete je samozřejmě použít místo Esíček. Ale i díky skořicové chuti mixu Esíček je tahle roláda velice oblíbená. Máslo si nechte předem z ledničky změknout. Krém se pak lépe na těsto roztírá.

Scan the QR Code
Do nepečených dortů jsme se pustili a baví nás to. Potřebujete motivaci, nápovědu nebo se jen pobavit? Tak sledujte naše videa, blog, recepty… Nezapomeňte sdílet! 🙂